sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Frica


Un articol interesant scris de Anne-Marie Blajan a fost publicat de agentia de stiri HotNews. Titlu lui este “Cum ard gazul rusesc de pomana apostolii apocalipsei si cui ii foloseste politica fricii”.
Definitia fricii conform dictionarului explicativ roman – “Stare de neliniste adanca si tulburare, provocata de un pericol real sau imaginar; lipsa de curaj,teama, infricosare.”
Mai nou de fapt, frica a devenit o metoda clara de manipulare. Manipularea constienta a ramas deocamdata metoda cea mai buna de control a maselor. Aparent traim intr-o societate civilizata, care nu mai poate fi coordonata prin forta bruta, fizica; de aceea am facut “revolutia” in ’89. Sa dam jos “dictatorul”.
Din pacate agresiunea este o metoda clara de control al maselor, de asuprire a popoarelor si in aceasta directie avem din plin exemple, fiind suficient sa privim americanismele pline de “teroristi” si “terorism”. Imi aduc aminte de un film documentar realizat in Irak la un an dupa ce a fost indepartat “dictatorul”. Ce credeti ca a declarat un irakian, referinduse evident la americani?
“ A plecat elevul si a venit profesorul”.
Stupid, dar din pacate adevarat. Nu sunt un analist politic, dar bunul simt si observarea clara a unor fenomene ma ajuta sa imi formez o alta opinie fata de anumite evenimente.
Deci frica a devenit un instrument de tortura psihica pentru romanul de rand care se gandeste doar la ziua de maine, frustrat de neajunsuri, impovorat de o educatie comunista, docil din fire, obijnuit cu jugul.
Cel mai trist este faptul ca cei “alesi”, cei in care acest popor si-a pus toate sperantele nu sunt decat o gasca de parveniti lipsiti de scrupule si verticalitate. Ei reprezinta de fapt noii arendasi ai poporului roman.
In cartea sa “Stiinta si razboiul sfarsitului lumii” Virgiliu Gheorghe scrie : “Manipularea prin publicitate, propaganda provoaca docilitate….”.
Infricosarea oamenilor este o metoda de a-i mentine docili. Imi aduc aminte de o dicutie purtata pe malul marii cu jurnalista Oana Despa, cand cu stupoare am aflat care sunt caracteristicile de “baza” ale unei asa zise stiri bune : o stire “buna” trebuie sa fie socanta si negativa….
Deci la ce foloseste frica? La manipulare, la controlul maselor; aceasta este prima ei actiune. In ceea ce priveste gazele rusesti, evident ca va fi in final si in aceasta directie o “contributie”. Cu siguranta un val nou de scumpiri va sosi odata cu iarna ruseasca.
La final ofer concluzia jurnalistei Anne-Marie Blajan
“Si atunci, de ce apostolii apocalipsei nu se calmeaza? Pentru ca frica vinde, frica te tine lipit de televizor sa vezi ce rele ti se intampla. E caloriferul un pic mai rece? Aia de la televizor au dreptate. Flacara la aragaz este mai plapanda, nu e de mirare, a spus la televizor ca asa se va intampla. Televiziunile fac audienta, comentatorii care apasa butonul rosu... ma intreb ce au de castigat. Probabil ca satisfactia ca oamenii ii vad ca pe niste profeti ai natiei. Si faptul ca intra intr-o "industrie a fricii" promovata de televiziuni, o industrie care ii face sa existe.
Ce e industria fricii? E ce vedem toata ziua pe ecrane: un titlu terifiant, care evident vinde, invitati care iti sustin ideea, mai putin cei care au si o opinie contrara, si o emisiune care le spune oamenilor cum vor fi distrusi maine de factura la intretinere, pretul carnii, al gazelor sau de lipsa biletelor la bai pentru pensionari.”

Sursa: www.costicacojocaru.ro

Niciun comentariu: