joi, 29 mai 2008

PRAGUE





Pentru foarte multi oameni tot o capitala Europeana. Da asa este teoretic, dar mai ales practic; pentru cel care merge cel putin o data acolo viziunea se va modifica instantaneu. Un oras feeric, curat, civilizat. Oamenii sunt relaxati si binevoitori, amabili, iti ofera sprijinul in fiecare clipa. Toleranti chiar si cind gresesti - afirm aceasta pentru ca am vazut cum in trafic un sofer si-a oprit masina pentru a lasa o alta persoana sa treaca strada printr-un loc interzis, fara sa claxoneze, fara sa injure chiar facandu-i semn sa treaca ca si cand ar fi fost pe trecerea de pietoni. 
Oamenii in parcuri se pot relaxa, pot sa-si serveasca masa, lasa curat in urma lor; sau un profesor poate iesi cu clasa pentru o ora de practica in aer liber.
Cuvintele sunt extrem de sarace pentru a descrie ce inseamna cu adevarat o capitala Europeana. Asa ca cel mai bine mergeti si vedeti singuri ca sa puteti realiza diferentele. 
Sau propun sa facem cheta, sa strangem bani sa inchiriem un autocar pentru politicienii romani, care se avanta si ne promit "marea cu sarea" doar ca sa fie alesi, si inainte de a fi alesi sa le oferim posibilitatea de a vedea o capitala Europeana si cine stie poate intr-o zi vom avea si noi un oras curat, ingrijit, civilizat, in care sa "traim bine". 
Dar mai inainte de a le cere celorlati ceva propun ca noi sa facem primul pas in aceasta directie si aceasta civilizare sa o incepem de la noi; sa nu mai aruncam hartii pe jos, sa nu mai scuipam, sa nu mai injuram in trafic, sa nu mai claxonam; sa cerem autoritatilor sa cheltuie banii publici in interesul necesar orasului pentru a trai cu adevarat mai bine. Sa cerem celor in drept sa gandeasca un proiect si sa fie eliminate gesturi inutile ( de exemplu dupa ce asfaltam o strada maxim 2 saptamani dureaza pana cand cineva isi aduce aminte ca trebuie sa mai sape o groapa in ea). 
Putem face extraordinar de multe lucruri, dar pentru asta trebuie sa ne pese. Sa fim constienti ca noi suntem cei care suferim si culmea mai si platim taxe si impozite pentru suferinta, dar nu avem reactii pentru a corecta aceasta. 
Cu speranta ca vom putea si noi ma opresc deocamdata aici si va doresc o zi buna .....

Niciun comentariu: